3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası

Müdürlüğümüz Sağlık Hizmetleri İzleme ve Değerlendirme Birimi Organ Bağışı Bölümü tarafından 5 Kasım 2018 Pazartesi günü saat 10.00'da Cumhuriyet Meydanında stant kurularak gün boyunca halkımız Organ Bağışı konusunda bilgilendirilmiş ve bağışçı olmak isteyenlerin işlemleri yapılmıştır. Standımız 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası boyunca halkı bilgilendirmek ve bağışçı işlemlerini yapmak üzere devam edecektir.

Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.

Bu bağlamda, ülkemizde her yıl kutlanmakta olan "3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası"nın bu yılda etkin, verimli ve halka ulaşabilen faaliyetlerle değerlendirilmesi planlanmaktadır. Söz konusu faaliyetlerin amacı halkımızın ve sağlık personelinin konu ile ilgili bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılmasıdır. Ayrıca, gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılması uygun olacaktır. İlimizde organ ve doku bağışı haftası faaliyetleri kapsamında Tokat Sağlık Müdürlüğü olarak;
- Hafta boyunca üniversite, devlet hastanesi ve özel hastane, aile sağlığı merkezlerine, eczaneler camilere ve halkın görebileceği yerlere konuyla ilgili afişlerin asılması sağlanacaktır.
- Hastanelerde başta sağlık personeli olmak üzere halka yönelik panel, konferans ve toplantı düzenlenecektir.
- Camilerde cuma hutbesinde Müftülük kanalıyla organ bağışının dinen önemi anlatılacak ve organ bağışı çağrısı yapılacaktır.

Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte, ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin de başına gelebileceğini unutmamalıyız.

Bağışçı sayısını artırmak ve diğer illere örnek olmak için tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyoruz.

" Yaşamak çok güzel farkına varın, sağlıkla ve sağlıcakla kalın..."

• organ bağışı 1.jpg
  • organ bağışı 2.jpg