KURBAN BAYRAMINDA KİST HİDATİK HASTALIĞINA DİKKAT !
09 Eylül 2020

Hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal (zoonotik) hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklardan bazıları; tüberküloz, bruselloz, şarbon, kuduz, kist hidatik, deli dana hastalığı, trişinelloz ve Q-hummasıdır.

Kist hidatik insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen paraziter bir hastalıktır. Türkiye’de ve dünyanın bir çok yerinde görülen kist hidatik halk arasında kist hastalığı olarak bilinir.

KİST HİDATİK NASIL BULAŞIR?

*Paraziti taşıyan hayvanların dışkısıyla parazitin yumurtası çevreye saçılır.

*Bu hayvanların kurumuş dışkısı içindeki yumurtalar rüzgarla etrafa yayılarak meyve-sebze veya içeceklerin üzerine konar.

*Kirlenmiş gıdaların tüketilmesi, uçuşan yumurtaların solunum yolundan girmesi paraziti taşıyan hayvanlara dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması hastalığın insanlara bulaşmasına sebep olur.

*Hastalık insandan insana bulaşmaz

HASTALIKTAN NASIL KORUNURUZ ?

*Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir.

*Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

*Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle Kurban Bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir.

*Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır

*Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde, dışkıları alınarak poşete konulmalı ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır

*Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra elerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalarıdır.

İl Sağlık Müdürlüğümüzce, ilimiz genelinde 2019 yılı Kurban Bayramı bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır. Toplum ve Çevre Sağlığı konularında yapılacak çalışmalar kapsamında sağlıklı beslenme, etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi, kurban kesiminde hijyen ve yaralanmalar, hayvan kaynaklı hastalıklar konularında halkı bilgilendirmek amacıyla kurban satış ve kesim yerlerinde, camilerde ve halkın görebileceği yerlerde etkinlikler düzenlenecektir.