Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü ve Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-3 Kasım tarihlerinde Gaziosmanpaşa Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde “Acil Tıp Eğitim Günleri” Sempozyumu düzenlendi.
Sempozyumda İstanbul, Ankara, Gaziantep, Adana, Kayseri, Yozgat ve Sivas illerinden 15; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Tokat Devlet Hastanesinden 15 olmak üzere alanında uzman toplam 30 akademisyen ve uzman hekim eğitim verdi. Eğitimlere Tokat’ta görev yapan, çoğunlukla acil servislerde yeni göreve başlayan 250 civarında hekim katıldı.
Özellikle merkezdeki büyük hastanelerimizin acil servislerinde hasta yoğunluğu ve iş yükü fazla; ilçe hastanelerimizde ise merkezdekine oranla vaka sayısı ve çeşidi az olmaktadır. İlk ataması ilçeye yapılan hekimlerin her çeşit vakayı görme ve vaka hâkimiyeti sağlaması, merkezde çalışana göre daha uzun sürebilmektedir.
Bu eğitimle; Merkez ve özellikle ilçe hastanelerimizde çalışan pratisyen hekimlerimizin acil vakaya yaklaşımlarında, tanı ve tedavi uygulamalarında güncel teorik bilgilere sahip olması, bu bilgileri pratik uygulamada kullanarak vaka hâkimiyetinin artırılması, yerinde etkili müdahalenin sağlanması, gereksiz sevklerin önlenmesini, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve hasta, çalışan memnuniyetini geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Eğitim süresi boyunca konuşmacılar acil serviste hipertansiyon yönetimi, ortopedik travmalara yaklaşım, acil serviste öfke yönetimi ve multitravmalı hastaya yaklaşım, karbon monoksit zehirlenmeleri, hızlı seri entübasyon, ölümcül aritmiler ve hava yolu yönetimi gibi birçok güncel konuda sunumlar yapıp, bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.
Bu eğitimle hastanın durumunun en hızlı ve en doğru şekilde değerlendirilmesi, hayatı tehdit eden durumların ivedilikle saptanması ve yerinde etkili müdahale edilmesi, öncelik sırasına göre müdahalenin belirlenerek güncel bilgiler doğrultusunda uygulanması sağlanmış oldu.