Çocuğunuza Koronavirüs (COVID-19)’u Anlatmak
29 Ocak 2024

Bilgi edinin. Bu salgın hastalık sürecinde kendinizi ve çocuğunuzu korumanız için atmanız gereken ilk adım koronavirüs (COVID-19) hakkında doğru kaynaklardan bilgi almaktır.

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/2019-n-cov.html

https://www.klimik.org.tr/koronavirus/

Bilgi verin. Çocuğunuza kendisini virüsten koruması için yapabileceği birçok davranış olduğunu anlatmak çok önemlidir: Elleri ovuşturarak en az 20 sn. yıkamak, elleri ağza ve buruna temas ettirmemek, gerekmedikçe dışarı çıkmamak ve bu konuda ısrarcı olmamak vb.

"Çocuğunuza basit bir dille dürüst, açık ve samimi bir konuşma yapın ve onu gerçek dışı haberlerden uzak tutun’'

Soru yöneltin ve Dinleyin. Çocuklarla  sohbet etmek, sorular sormak onların yaşadıkları bu zorlu süreci atlatmaları için en sağlıklı ve doğal yoldur.

’Çocuğunuzu yargılamayın, istekli, dikkatli ve samimi bir şekilde dinleyin.’’

Kendilerini nasıl koruyacaklarını anlatın. Bu konuda davranış örnekleri sunun ve bunu eğlenceli hale getirin.

’Çocuğunuza açık davranışlar sunun (ellerini yıkamak, evde vakit geçirmeye özen göstermek vb.) ve böylece durumu kontrol edebilecekleri hissi vererek güvenli bir ortam oluşturun.’’

Güven verin. Gerçekçi bir şekilde güvende olduklarına dair çocuğunuza moral verin. Çocukların bu konudaki şüphe ve endişelerini giderin.

‘’ Onunla konuşun, eğlenceli aktiviteler yapın, tedbirli olunduğunda güvende hissetmenin mümkün olduğunu hissettirin.

Normalleştirin. Çocuklarınızın stres, kaygı ve korku gibi yaşadıkları duyguları size anlatmalarına izin verin ve bu bağlamda konuşurken bu duyguları yaşamanın bu süreçte son derece normal olduğunu ifade edin.

’Bu süreçte çocuğunuzun sorabileceği her türlü soruya hazırlıklı olun, panik yapmayın, ilgisiz davranmayın ve buna uygun bir ortam hazırlayın.’’

Rutine bağlı kalın. Çocukların günlük rutinlerine ve programlarına bağlı kalın ve mutlaka ortak etkinlikler düzenleyin. Bu süreçte  değişiklikler gerekiyor olabilir, bir şekilde oyun oynama ve rahatlamanın yanı sıra eğitimi sürdürmeyi içeren yeni planlar oluşturun.

‘’Birlikte kitap okumak, oyunlar oynamak, uzaktan eğitimine yardımcı olmak çocuk açısından oldukça faydalıdır. ‘’