Stresli hissetmek sizin ve birçok meslektaşınızın yaşayabileceği bir deneyimdir; aslında bu dönemde böyle hissetmek oldukça normaldir. Stresli hissediyor olmanız, işinizi iyi yapmadığınızın veya güçsüz olduğunuzun bir göstergesi değildir. Hatta uygun bir stres bu süreçte faydalı bile olabilir. Aşırı olmayan düzeyde stres, işinize odaklanmanıza ve hedeflediklerinizi gerçekleştirme isteğinizi arttırmaya yarayabilir.
Çaresizlik, öfke, tahammülsüzlük, yetersizlik, hayal kırıklığı gibi hisler bu dönemde sağlık çalışanları arasında görülebilir. Bu durumlarda meslektaşlarınıza anlayış gösterin, siz böyle hissediyorsanız ara verin, gevşemeye çalışın. Stresiniz artarsa ve bunalmış hissederseniz, geçmişte stresli durumlarla baş etmenize ve kriz anlarında güçlü kalmanıza yardımcı olan deneyimlerinizi düşünün ve ruhsal açıdan koruyucu, destekleyici önerilere uymayı deneyin.
Tükenmemek için çalışma saatlerinizi makul tutmaya çalışın, ekip içinde iş bölümünün sağlanması ve mümkünse düzenli dinlenme süreleri ayrılması stres yönetiminde yardımcı olabilir. Ekip arkadaşlarınızdan ara vermeden çalışanları da gözetin ve ara vermeleri için destek olun. 24 saatten uzun uykusuzluktan mutlaka kaçının.
Çalıştığınız ortamın dışında olan ve sevdiğiniz birileriyle fırsat buldukça iletişim içinde olun. Gerekirse onların sizi aramasını sağlayın. Bu tür paylaşımlar sizin dünyayla iletişiminizi sağlayacak ve size destek olacaktır.
Yanlış ve aşırı bilgi yükünden kaçının. Sürekli sosyal medya ve haberleri izlemek, gerginliğinizi arttıracaktır. günde bir defa kısıtlı süre ile Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği, Dünya Sağlık Örgütü paylaşımlarına göz atmak yeterli olacaktır.
Fiziksel sağlığınıza dikkat edin. Fiziksel olarak zinde olmak ruh sağlığınız için de iyidir. Beslenme düzeninizi korumaya özen gösterin ve yoğun kafein tüketiminden uzak durun.
Ara verin: Sağlık personeli için hastaların hissettikleri yoğun sıkıntıları yönetmek giderek zorlaşabilir. Zorlayıcı bir durumla karşılaşırsanız yaşananları değerlendirmek ve dinlenmek için kendinize zaman verin. Bu molalarda dahil olduğunuz ekiple süreçteki olumlu yardım deneyimlerinizi birbirinize aktarmanız motivasyonunuzu artırmanıza yardımcı olurken zorlandığınız durumları konuşmak da duygusal yükünüzü azaltacaktır.
Ayrıca bu süreçte sağlık kuruluşlarımızdaki Psikososyal Destek Ekiplerimiz sizin yanınızda unutmayın!