Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Etkinliği
09 Eylül 2020

  Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığı İlimizde Türkiye ortalamasına oranla daha sık görülmekte olup halkımızın konuya ilişkin farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü, Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalıkları Derneği ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliği ile 28.02.2018 tarihinde 10.00-14.00 saatleri arasında Cumhuriyet Meydanı Valilik Binası önünde; Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, dernek çalışanları ve Merkez Topl...um Sağlığı Merkezi çalışanlarının görev aldığı Sağlıklı Yaşam Aracı’nın da yer aldığı stand İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hacı Ahmet SÜMBÜL ve müdürlük çalışanlarının katılımıyla açılmıştır.

  İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hacı Ahmet SÜMBÜL yaptığı açıklamada “Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) kalıtsal bir hastalık olup ülkemizde Akdeniz kıyılarında yaşayanlardan çok kökleri Ankara, Tokat, Sivas, Kayseri, Kastamonu, Sinop, Gümüşhane, Giresun, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Malatya, Kars ve Ağrı’da yaşayan bireylerde görülmekte ve ilimizde de Türkiye ortalamasının üzerinde görülmektedir. Hastalığın bilinirliğinin az olması, bireylerin hastalığı taşıdığının farkında olmaması ve akraba evliliklerinin çok olması FMF hastalığında hasta sayısını artıran nedenlerdir. Ailesel Akdeniz Ateşi belirgin ateş ve ağrı ataklarıyla ile karakterize bir hastalıktır. Atakların sıklığı değişken olup, hastalar bazen uzun bir dönemi ataksız geçirebilirler. Bazı hastalar ani gelişen şiddetli karın ağrısı ile acil servise başvurabilirler. Ayrıca hastada göğüs ağrısı, eklemlerde ağrı ve şişlik şikayetleri de olabilir. Uzun dönemde böbrek ve bazı organlarda amiloidoz (amiloid protein birikimi) görülebilir ve bu durumda böbrekler başta olmak üzere organ yetmezlikleri gelişebilir. Hastanın en kısa zamanda tanısının konularak tedavisine başlanması hastalığın seyrinin iyi yönde sürmesi için önemlidir” uyarısında bulunmuştur.

  Behçet Hastalığı bağışıklık sistemi bozukluğu ile birlikte görülen ağızda tekrarlayan aft (ağız içi yarası), deri ve genital bölgede yaralar, gözde ağrı, kızarıklık ve görme kaybı da görülebilen, mide, bağırsak ve damar gibi birçok sistemi tutan sistemik bir hastalıktır bilgisini verdikten sonra hem Ailevi Akdeniz Ateşi hem de Behçet hastalığı yakınmaları olan hastaların Tokat Devlet Hastanesinde görev yapan Romatoloji Uzmanı veya İç Hastalıkları Uzmanı Hekimlere en kısa zamanda başvurmaları gerektiğini belirtmiştir.Stantta halka yönelik hazırlanan Ailevi Akdeniz Ateşi ve Behçet Hastalığını anlatan el ilanının dağıtımı yapılarak bilgilendirme yapılmıştır.

  • FMF_02032018_01.jpg
  • FMF_02032018_02.jpg
  • FMF_02032018_03.jpg
  • FMF_02032018_04.jpg
  • FMF_02032018_05.jpg
  • FMF_02032018_06.jpg
  • FMF_02032018_07.jpg
  • FMF_02032018_08.jpg