8 Mart Dünya Böbrek Günü
09 Eylül 2020

8 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğümüzde görevli Halk Sağlığı Uzmanı Uz.Dr. Senem DİVRİK GÖKÇE açıklamalarda bulundu.

      Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde yaygın olarak görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.

     Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde Kronik Böbrek Hastalığının olduğu saptanmıştır. Kronik Böbrek Hastalığının gelişme riski, kadınlarda erkeklerden daha yüksek olabilmektedir.

      Bazı böbrek hastalıkları, örneğin lupus nefropati veya böbrek enfeksiyonu (akut veya kronik piyelonefrit) genellikle kadınları etkiler. Böbrek enfeksiyonları (çoğu idrar yolu enfeksiyonu) kadınlarda daha sık görülmekte ve gebelikte risk artmaktadır. Bu yüzden iyi sonuçlar elde etmek için teşhis ve tedavi zamanında yapılmalıdır. İleri derecede Kronik Böbrek Hastalığı ve yüksek tansiyonu olan gebelerde erken doğumlar ya da düşükler görülebilir.

      Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırmaktadır. Genç kadınlarda  preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), septik düşük (plesantanın enfeksiyonu) ve doğum sonu kanama (doğumdan sonra aşırı miktarda kanamalar) akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır ve bu durum Kronik Böbrek Hastalığını tetikleyebilir.

      Bakanlığımız, böbrek ve kadın sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kadınlarda Kronik Böbrek Hastalığı ve gebelikte erken tanının önemini vurgulamak amacıyla bu yıl Dünya Böbrek Günü temasını “Böbrekler ve Kadın Sağlığı” olarak belirlemiştir.

       Kronik böbrek hastalığınız varsa ve gebeyseniz, aşırı kilodan kaçının, az tuz tüketin ve her gebe muayenenizde tansiyonunuzu mutlaka ölçtürün.

Böbrek Sağlığımızı Koruyan 8 Altın Kural;

  • Sigara ve alkol kullanılmamalı
  • Düzenli fizik aktivite yapılmalı
  • Sağlıklı beslenilmeli ve ideal kilo korunmalı
  • Kan şekeri düzenli olarak kontrol ettirilmeli
  • Kan basıncı kontrol ettirilmeli
  • Yeterli ve sağlıklı sıvı tüketilmeli. Normal kiloda erişkin bireyler 2-2,5 litre su tüketmeli
  • Gereksiz ilaç tüketilmemeli (ağrı kesici vb.)
  • Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, şişmanlık ve ailede böbrek hastalığı öyküsü gibi risk faktörlerinden birini veya birkaçını taşıyorsanız böbrek fonksiyonları düzenli olarak kontrol ettirilmeli.

Kronik Böbrek Hastalığının 10 Temel İşareti;

*Daha yorgunsanız, daha az enerjiniz varsa veya dikkatinizi odaklamakta sorun yaşıyorsanız…

*Uyuyamıyorsanız…

*Cildiniz kuruyorsa ve kaşınıyorsa…

*Daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissetme veya daha az miktarda idrar çıkarma…

*İdrarınızda kan görüyorsanız…

*İdrarınız köpüklüyse…

*Gözlerinizin etrafında inatçı şişlikler varsa…

*Ayak bilekleriniz ve ayaklarınız şişiyorsa…

*İştahınız azalmışsa…

*Kaslarınıza kramp giriyorsa…

MUTLAKA DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ!